Tuesday, February 2, 2010

6uduste oo


Kui kellelgi peaks kunagi tekkima tahtmine Vietnamis 88bussiga s6ita, siis soovitaks tal eelnevalt allolev l2bi lugeda.

Otsustasime Kadriga siis sleeping-bus nimelise imeloomaga tutvust teha. Nagu nimigi juba sellele viitab, siis sleeping-bussis on istmete asemel voodid, kus saab teoorias magada. Teoorias.
Juba bussi peale saamine oli veider. Kohalikud bussisaatjad rebisid mult kohe alguses pileti ja kadusid ise kuhugi bussi. Minu kysimise peale, kuhu me oma kotid panna v6ime pl2mises tyyp oma koledas loomakeeles midagi minule arusaamatut vastu. Peale m6neminutilist asjatut t6mblemist ja nendepoolset l6ugamist said kotid kuidagi bussi. Bussi sisenedes m2rkasime, et voodid pole kuigi suured. Oma kohtadele j6udes n2gime, et need on v2iksemad voodid, kui mujal. Meie kohad olid tagareas, kus olid kitsamad ja lyhemad voodid. Kadri voodi oli minu ja mingi kohaliku tyybi vahel, nii et lisaks ruumile puudus bussis ka privaatsus. Loomulikult oli bussis televiisor. Tundub, et ilma telekata pole Kagu-Aasia bussid v6imelised s6itma. Parasjagu jooksis sealt Vietnami kohalik estraadihuumor, mis pole just minu lemmikzanr. Heli oli loomulikult p6hja keeratud, nii et magamine n2is olevat vaid helesinine unistus.
Yldse on Aasias selle myraga mingi imelik lugu. Tundub, et kohalikud lihtsalt ei talu vaikust. Nende arust tuleb vist k6ike teha l2rmakalt ja karjudes. Ilmselt nende keelest tulenevalt h22litsevad nad nagu loomad. Vietnamlased ei talu vaikust isegi siis, kui nad magavad. Muusika oli bussis nii vali, et niisama 2rkvelgi olemine oli piinarikas, magamisest r22kimata. Kummalisel kombel ei h2irinud see vietnamlastest kaasreisijaid, kes magasid rahulikult (kui nende harjumusp2rane oksendamine v2lja j2tta).
Kui nyyd lisada olemasolevale "mugavustega" bussile kuumaastiku meenutavad teeolud ja bussjuhi s6idustiil (2 varianti: kas gaas p6hjas kiirendada v6i rattad plokis pidurdada), siis saamegi kokku ideaalse kompoti k6ige meeldej22vamast bussikogemusest.
H2mmastav, aga millegip2rast lylitasid nad u kella 1.00 paiku mussi v2lja ja me saime u 3h isegi magada. Hommikul Hanoisse saabudes v6tsime takso ja j6udsime unesegastena India saatkonda. Saime oma viisataotlused sisse antud ja t6mbasime rongiga Hanoist minema 100km eemale Ninh Binhi. Kuna viisadega l2heb u n2dal aega, siis veedame need kuskil siinkandis. Hanoi oli m6tteutlt l2rmakas ja saastunud ning otsustasime seda linna oma kohaloluga mitte austada. Nyyd vaatamegi, kuidas me selle n2dala siin m66da saadame. Ausalt 8elda on Vietnamist juba kopp ees.

No comments:

Post a Comment