Tuesday, January 12, 2010

Phnom Pehn


Kui Indrek Kadriga Vietnami saatkonda j6udis, oli viisaosakond juba suletud. N6nda v6iks alustada meie ylim6ttetut romaani pealkirjaga "Phnom Pehn". Kambodza Kuningriigi pealinn, Phnom Phem, on nagu suur kyla. See on selline pommiauk, et isegi kuningapalee n2eb v2lja nagu kasarmu. 6hk on siin h2sti paks ja umbne ning ilmsesti ka ylisaastunud. Kui sul pole Kagu-Aasia budistlikest templitest ikka veel kyllalt saanud, siis siin v6id end nendest segaseks vaadata. Kui templid ei paku huvi, siis pole siin suurt midagi teha. Isegi Soome baar tundub siin p6nev koht olevat.
Ainus p6hjus, miks meie siia tulime, oli Vietnami viisa, mis on saatkonnast taodeldes odavam, kui neti kaudu jurada. Paraku oli saatkond kinni ja juba hakkasime m6tlema, midafakki me siin siis nii kaua teeme? 6nneks on ka Vietnami ametnikud parajad nihverdajad ja saatkonna valvur pakkus kohe lahkesti abi, et visa for monday, no problem, 40$ each ja tulge 12 am kohale. Kuna tahtsime kiiresti viisad k2tte saada, siis olime ka n6us.
Kambodza toit pole suurem asi. P6hiroog on neil mingi maltsaga keedetud supp, mis ei maitse yldse h2sti. Mainimisv22rne on vaid kambodzalaste lembus putukate ja 2mblike j2rele. Keegi ei tea t2pselt, miks kohalikud 2mblikke s88vad, aga m6ned arvavad, et see komme on punaste khmeeride ajast (1970ndatel) kui midagi muud polnudki syya. Igatahes ei j2tnud meiegi siis kohalikku h6rgutist proovimata. Maitses v2ga omamoodi, meenutas krabi. Hea 6lle k6rvale n2ksida.
Kambodza on vaene maa. Sellest johtuvalt pyyavad kohalikud kaupmehed (peamiselt transpordi alal) ka valgeid pidevalt koorida, mis mind v2ga 2rritas. Iga asjaga tuleb siin kaubelda. Veel k2is n2rvidele viis, kuidas tuk-tuki juhid t2naval meie t2helepanu pyydsid v6ita: karjuvad muudkui HEI! HEI! ja l88vad k2si kokku nagu kutsuks koeri enda juurde. Ega muidu polekski midagi, kui seda paar korda juhtuks, aga kui niimoodi tehakse t2naval k6ndides 6 korda minutis, siis... Mis teha, tuleb sellest yle olla. Tyytu kyll, aga ega nemad tea, et see on meie jaoks v2ga ebaviisakas. Kambodza ei j2tnud ylipositiivset muljet, aga v2hemalt j2ttis mulje. Tegelt oli siin 2gedaidasju ka. Nagu n2iteks bambusrong ja v2ga head puuviljasheigid... Aga tagasi siia ei tuleks.

1 comment:

  1. Ämblikest rääkides..ma siis püüan su tagasituleku peo jaoks puuriida vahelt mõned priskemad eksemplarid kinni ja lasen ahjus resti peal vähe grillida. Et noh oleks hea õlle kõrvale ampsata. Jäkkk.

    ReplyDelete